תקצירים:

אקטואליה, גיאוגרפיה ופוליטיקה בסיפורי ז'ול ורן
פרופ' יורם בר-גל, אוניברסיטת חיפה
bargal@geo.haifa.ac.il


קריאה מחודשת, בעין ביקורתית את סיפורי "המסעות המופלאים" של ז'ול ורן מאפשרת הצצה מרתקת לעולם המדעי גיאוגרפי של המחצית השני של המאה ה 19. הסופר הקפיד מאוד בפרטים הקטנים של המקומות אותם תיאר, כפי שיכול היה ללמוד עליהם במקורות המידע של אותם ימים – עתונות מדעית, ספרי מסעות, דוחות מחקר, אטלסים ומפות ועוד. לצד הפרטים הקטנים נחשף עולם הידע של אותה תקופה גם בדרך עקיפה – תיאוריות גיאולוגיות, שיטות חקירה, אידיאולוגיות פוליטיות, דימויי מקומות ואנשים ועוד. כל אלה ניכרים מהעלילות המורכבות שרקם, בהם גיבוריו נוסעים ועוברים בעולמות המוכרים של אירופה הישנה ("חזיון התעתועים של דוקטור אוקס") אך בעיקר במקומות אקזוטיים – שבהם "הארץ הבלתי נודעת" מהווה מרחב אתגרי שכיח ב"מסעות המופלאים". בין המרחבים הגיאוגרפיים האלה, יש למנות את האיזורים הטרופיים("חמישה שבועות בכדור פורח", "מסע במורד האמזונס"), האוקיינוסים ומעמקיהם ("ילדי רב החובל גרנט","20 אלף מיל מתחת למים"), מעמקי כדור הארץ ("מסע אל בטן האדמה") או החלל החיצון ("אל הירח").
אקטואליה גיאוגרפית ופוליטית במאה ה 21, באה לידי ביטוי גם בדיוני "הפורום הכלכלי העולמי" WEF בדאבוס, (שוויץ) שהיו בחודש ינואר 2006. בדיונים אלה ישנה שאיפה לבטא את הפרספקטיבה העולמית בתחומים חברתיים, כלכליים ופוליטיים, במפגשים הפורמליים ומאחורי הקלעים. נושאים כמו שינויי אקלים, לצד בעיות האנרגיה, נושאי אפקט החממה, לצד נושאים של חלוקת משאבים, סכסוכים בינלאומיים או מגיפות, עולים בדיונים אלה. השנה, אחד הדיונים שזכה לתהודה תקשורתית היה נושא פוליטי על בסיס כלכלי: התלות במקורות הנפט של המזה"ת מביאה לחיפוש מקורות אנרגיה באזורי שוליים עולמיים – אזור האוקיינוס הארקטי. התחממות כדור הארץ, ונסיגת הקרחונים מאפשרים נגישות לאזורים אלה, ובכך עולה חשיבותם הגיאו-אסטרטגית המתבטאת בקונפליקט מתמשך על קביעת גבולות באורים אלה.

מפת כיפת הקרח בקוטב הצפוני כיום (צילום נאס"א)

כיצד אקטואליה זו קשורה לסיפוריו של ז'ול ורן שנכתבו לפני עידן מנורת החשמל ומנועי הבעירה הפנימית?. למרבה הפלא, שאלות אלה של אספקת אנרגיה, קונפליקטים בין מדינות, חדירה יישובית וכלכלית לאזורים שוליים לצורך מציאת משאבים, שינויי אקלים אפשריים, כבר עולה ביצירתו. בהרצאה נתמקד במספר סיפורים שבהם הסופר השתמש בידע הגיאוגרפי של זמנו, ובעזרת דימיונו המפותח יצר סיטואציות כלכליות-פוליטיות וגיאוגרפיות הנראות כלקוחות מועידת "הפורום הכלכלי העולמי "בדאבוס. ההרצאה תתמקד בעיקר בספריו שעוסקים בצפון הארקטי ובקוטב הצפוני. היה זה מרחב מסתורי עם טבע עוין את האדם. מהידע הגיאולוגי-גיאוגרפי של זמנו, הניח ז'ול ורן כי בשולי הקרחונים, או מתחת לכיפת הקרח ישנם שדות פחם. מאחר והאיזור עדיין לא היה מחולק פוליטית, ניתן היה על פי חזונו – לצפות להשתלטות של בעלי הון חמדניים על האזור, והם היו יכולים להביא להרס תרבותיות וארצות שלמות.

בחזרה לראש הדף