תקצירים:

ז'ול ורן - חלל אז והיום
רוברט ברץ
ראש מחלקת אסטרופיזיקה וחלל במוזיאון הלאומי למדע בחיפה
robertb@nmos.org.il


המוזיאון הלאומי למדע, טכנולוגיה וחלל בחיפה שם דגש רב בשנים האחרונות לנושאים אקטואליים בנושאי חלל, הן באירועים אסטרונומיים-תצפיתיים והן בעת קיומם של אירועים הקשורים לטכנולוגיות חלל. בשנה האחרונה נשלחה חללית בשם NEW-HORIZONS לפלוטו. בימים אלו ממש מסתובב לו לוויין מלאכותי בשם CASSINI סביב הפלנטה שבתאי, רובוטים הנקראים SPIRIT ו- OPPORTUNITY נעים על אדמת הפלנטה מאדים ולאחרונה אף הגיעה חללית יפנית בשם HAYABUSA לאסטרואיד, דגמה אותו וכעת היא עושה את דרכה חזרה אל כדור הארץ. הטכנולוגיה המשמשת משימות אלו כמו גם משימות רבות נוספות, הינה תוצר של מחקר ארוך שנים. אך אין זה מספיק, היה גם מעבר ממדע של מעטים באקדמיה ובמכוני מחקר לעניין ציבורי נרחב בזכות אנשי חזון אשר קירבו את הציבור הרחב לידע העדכני ביותר בתקופתם, באופן פופולרי. אחד הסופרים הבולטים, אשר שמו להם ליעד לקרב את הציבור לנושאים המתקדמים ביותר במדע של תקופתם היה ז'ול ורן. הוא אף הלך צעד אחד קדימה ועשה שימוש בידע הקיים לכתיבת ספרות החוזה את אשר צפוי היה להתרחש בשנים העוקבות.
האדם דרך על הירח רק בשנת 1969 וחזר על משימות דומות עד 1972. מאז לא חזר האדם לירח! המדע והטכנולוגיה עשו כברת דרך ארוכה גם הם.
בהרצאה (הקצרה) נביא מהאקטואליה הטכנולוגית בנושאי חלל ונשווה אותם לתחזיותיו של ז'ול ורן. כמו כן, ההרצאה תכלול מספר עדכונים לגבי התפתחות תעשיית החלל בארץ.

 
רובוט על פני המאדים
 
אופקים חדשים לפלוטו רובוט על פני המאדים

 

בחזרה לראש הדף